İçeriğe geç

Belediyelerin Denetim Türleri Nelerdir

Denetim türleri nelerdir?

Farklı denetim türleri üç başlık altında ele alınabilir. Bunlar; yıllık mali tablo denetimi, uyumluluk denetimi ve operasyonel denetimdir. Türkiye’de denetim denildiğinde akla ilk gelenler muhasebe denetimleri ve bağımsız denetimlerdir. Bağımsız denetim, yıllık mali tabloların denetimidir.

Belediye nasıl denetlenir?

İç ve dış denetimler 5018 sayılı PFMC Kanunu hükümlerine göre yapılır. Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin yasallığı ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenir.

Belediyeler bağımsız denetime tabi mi?

Sermayesinin en az %50’si belediyelere ait olan şirketler. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları, (I) sayılı listede yer alan tüm şirketler gibi, başka bir şart aranmaksızın bağımsız denetime tabidir.

Belediyeleri denetleme yetkisi hangi bakanlığa aittir?

Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.

Yaygın olarak kaç tür denetim vardır?

Denetimin yapılış şekline göre denetim; uygunluk denetimi, performans denetimi, mali denetim, bilgi teknolojileri denetimi, sistem denetimi olmak üzere beş başlık altında sınıflandırılabilir2.

Kamu yönetiminde denetim türleri nelerdir?

Ülkemizde kamu yönetimi, siyasi denetim kapsamında soru, genel görüşme, meclis soruşturması, meclis soruşturması ve gensoru yoluyla Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından denetlenmektedir. Ayrıca yönetim denetimi kapsamında hiyerarşik denetim, idari denetim ve vesayet denetimi uygulanmaktadır.

Belediyede denetmen ne iş yapar?

Denetçi ne demektir? Denetçiler, özel veya kamu kuruluşları; şirketin kanun, yönetmelik ve genelgelere uygun hareket edip etmediğini kontrol eder. Kamu veya özel kuruluşlarda çalışabilen denetçiler, denetimleri gerçekleştirir ve gerekli raporları hazırlar.

Belediyeleri hangi bakanlık denetler?

İçişleri Bakanlığı uygulamadan sorumludur. Sistemin kurulması ve işleyişinin izlenmesinden Parlamento’ya karşı sorumludur. Gerekli kontroller ve düzeltmeler belediye başkanı tarafından yapılabilir.

Belediyeler sayıştay denetimine tabi mi?

Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.

Vali belediyeyi denetler mi?

Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.

Belediyeler hangi kanuna tabidir?

5393 SAYILI BELEDİYE KANUNU 23 Mayıs 2023, 12:22 Madde 1 – Bu Kanunun amacı, belediyenin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir. Madde 2 – Bu Kanun belediyeleri kapsar.

Mahalli idareleri kim denetler?

Madde 22 – (Ek birinci fıkra: – md. 5445/4) Mahalli idare birliklerinin denetimi İçişleri Bakanlığına aittir. Valiler ve kaymakamlar, gerektiğinde ulusal düzeyde kurulan birlikler dışında kalan birlikleri denetleyebilirler.

İlçe belediyeleri kim denetler?

İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelerde idarelerin dürüstlüğüne ilişkin dış denetim, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinde mülki idare amirleri, diğer belediyelerde ise mahalli mülki idare kontrolörleri tarafından yapılır (Çöpoğlu:8).

Belediyelerde 11 madde nedir?

MADDE 11. – Nüfus 2.

Belediye denetim komisyonu kaç kişiden oluşur?

Madde 22 – Nüfusu 10’dan fazla olan il ve ilçe belediyeleri.

Denetçi türleri kaça ayrılır?

Denetçiler, bağımsız ve mesleki uzmanlığa sahip kişilerdir. Üç tür denetçi vardır: bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi.

Denetim öğeleri nelerdir?

1) Amaçlılık, 2) Planlanabilirlik, 3) Süreklilik, 4) Nesnellik, 5) Dürüstlük, 6) Olasılık, 7) Açıklık, 8) Demokrasi. Bu ilke, denetim süreçlerinden biri olan “amaçların tanımı”nda yansıtılır ve denetimin hem gerekçesini hem de amacını belirler.

İç denetim türleri nelerdir?

İç denetimin türleri nelerdir?

Denetim teknikleri nelerdir?

Yazımızın ilerleyen bölümlerinde bu kontrol teknikleri ve uygulamaları hakkında kısa bilgiler vermeye çalışacağız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Anal Yapan Escort