Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri aşağıdakilerden hangisine örnektir?
Aşağıdaki eserlerden hangisi ve yazarı, Türk edebiyatında bugünkü haliyle röportajın ilk örneği olarak kabul edilir? Evliya Çelebi Seyahatname’de şöyle diyor: “Yıldırım Bayezid zamanında Sivas, Türkmenler elinden almış olsa da ilk defa Timur’un ilerisine geldi.
Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri yazması hangi?
Kendisi. Osmanlı döneminde, XVII. yüzyılda yaşamış olan ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri, dönemine kaynaklık eden ayrıntılı bir eserdir. Seyyahın ziyaret ettiği yerler ve insanlarla ilgili gözlem ve bulgularını anlattığı eseri, aynı zamanda etnografik açıdan da değerlendirilebilecek bir metindir.
Evliya Çelebi’nin eserinin adı nedir?
Evliya Çelebi’nin günümüzde de geçerliliğini koruyan “Seyahatname” adlı eseri bu seyahatlerin sonucudur. Seyahatname, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı çok ünlü bir seyahatnamedir.
Seyahatname adlı eserde ne anlatılmaktadır?
Seyahatname on ciltten oluşur. Bu on ciltlik eserde, bu üç kıtadaki seyahatlerini anlatır. Evliya Çelebi, ziyaret ettiği yerleri çeşitli yönlerden anlatır. Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde ziyaret ettiği yerlerin geleneklerini, kültürünü, tarihini, mimarisini ve iş hayatını çeşitli yönlerden anlatır.
Seyahatname türü nedir?
Seyahatname olarak da adlandırılan seyahat yazısı, yazarın gezdiği ve gördüğü yerleri edebi bir üslupla anlattığı bir yazı türüdür. Genellikle bu tür yazılarda betimleyici bir teknik kullanılır. Yazarın kendi görüşü çok önemli bir etkendir. Türk edebiyatındaki ilk örnek Seydi Âli Reis’in Mir’atü’l-memalik adlı eseridir.
Çelebi’nin eserleri nelerdir?
CoğrafyaLevâmiu’n-Nur fi Zulmeti Atlas Minur.Müntehab-ı Bahriye (Kitab-ı Bahriye)Cihannümâ
Seyahatname nereleri anlatır?
İmparatorluğun kültürel açıdan zirvesine ulaştığı dönemde Evliya Çelebi, elli yıldan fazla bir süre Osmanlı topraklarını (Balkanlar, Anadolu, Batı Asya, Ortadoğu, Mısır) ve çevre ülkeleri dolaşarak, gördüklerini ve deneyimlediklerini Seyahatnâme adlı on ciltlik ünlü eserinde topladı.
Evliya Çelebi seyahatnamesi nerede?
Gezdiği bölgede 147 dilden kelime toplamıştır. Ayrıca Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik seyahatnamesinin yanı sıra, şu anda Topkapı Sarayı Müzesi kütüphanesinde bulunan ve 4.000 sayfa orijinal metin içeren Şakaname adlı bir eserinin de olduğunu bildirmektedir.
Evliya Çelebi kimdir 4 madde?
Evliyâ Çelebi, Türk ve dünya tarihinin en büyük seyyahı ve seyahat yazarıdır. Aslen Kütahyalı olan Evliyâ Çelebi, 25 Mart 1611’de İstanbul’da doğmuştur. Seyyahımızın babası sarayın baş kuyumcusuydu. Dedesi Yavuzer Bey, Fatih Sultan Mehmed’in sancaktarlarından biriydi ve İstanbul’un fethine katılmıştı.
Evliya Çelebi seyahatnamesi kaç kitap?
Seyahatname (Evliya Çelebi) Eserin birinci cildinin 1895 baskısının kapağıYazarEvliya ÇelebiTürSeyahatnameYayın tarihi17. yüzyılKitap sayısı10 cilt2 satır daha
Seyahatname hangi dilde?
Seyahatname’de iki dillilerin doğal olarak edebi Türkçe konuşmaları sağlanmıştır. Ancak bu kapsamlı eser, edebi dilin dışında konuşan iki dillilere dair önemli sayıda örnek de içermektedir.
Cihannüma kimin eseri?
Kâtip ÇelebiCihannüma / Yazar
Evliya Çelebi’nin seyahatname adlı eseri yazması hangi çağda oldu?
Osmanlı döneminde, XVII. yüzyılda yaşamış olan ünlü seyyah Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseri, dönemine kaynaklık eden ayrıntılı bir eserdir. Seyyahın ziyaret ettiği yerler ve insanlarla ilgili gözlem ve bulgularını anlattığı eseri, aynı zamanda etnografik açıdan da değerlendirilebilecek bir metindir.
Seyahatname adlı eser kime aittir?
Evliya Çelebi, 17. yüzyılın önde gelen gezginlerinden biridir. Elli yılı aşkın bir süre Osmanlı topraklarını gezmiş ve gördüklerini Seyahatname adlı eserinde toplamıştır.
Seyahatnamenin içeriği nedir?
Seyahatname, Evliya Çelebi’nin 17. yüzyılda yazdığı bir seyahatnamedir. Kitabın orijinal adı Târîh-i Seyyâh Evliyâ Efendi’dir. Toplam 10 ciltten oluşan eser, birçok ülkenin mimarisini, geleneklerini, ibadet yerlerini ve mutfak kültürlerini ayrıntılı olarak anlatmaktadır.
Seyahatnamede nelerden bahsedilmiştir?
Evliya Çelebi, Seyahatname’sinde gezdiği yerleri kendine özgü bir dille anlatan 17. yüzyılın sayılı nesir yazarlarından biridir. Evliya Çelebi’nin on ciltlik seyahatnamesinde gördüğü ve gezdiği bütün ülkeler hakkında çok önemli bilgiler yer almaktadır.
Seyahatnamede hangi şehirler anlatılır?
Kitapta, İstanbul’dan başlayarak Halep, Lazkiye ve Şam gibi şehirlere kadar uzanan bir güzergâh üzerinde Kütahya, Afyon, Manisa, Aydın, Denizli, Muğla, Batı Anadolu’da Ege adaları, Güney Anadolu’da Antalya, Alanya, Karaman, Adana, Maraş, Antep gibi şehirler ile Suriye gibi kentler anlatılıyor.
Evliya Çelebi seyahatnamesinde nereleri gezmiş?
Evliya Çelebi, Anadolu, Rumeli, Suriye, Irak, İran, Mısır, Girit, Hicaz, Ukrayna, Romanya, Slovakya, Transilvanya, Moldova, Avusturya, Macaristan, Polonya, Almanya, Hollanda, Bosna, Dalmaçya, Güney Rusya, Kırım, Kafkasya, Habeşistan ve Sudan’ı gezmiştir.
Evliya Çelebi hangi edebiyat türünde eser vermiştir?
Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi Evliya Çelebi’nin 10 ciltlik seyahatnamesi, gördüğü ve gezdiği tüm ülkeler hakkında çok önemli bilgiler içermektedir. Bu bakımdan eser, Türk kültür tarihi ve seyahat edebiyatında önemli bir yer tutmaktadır.