İçeriğe geç

4857 Sayılı İŞ Kanunu 63 Maddesi Nedir

4857 sayılı İş Kanunu’nun 63 maddesine göre genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok saattir. Yukarıdaki boşluğa aşağıdakilerden hangisi gelmelidir?

Çalışma saatleri genellikle haftada en fazla 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadığı takdirde bu süre işyerindeki haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır.

4857 64 maddesi nedir?

Madde metni Telafi çalışması, günlük azami çalışma süresini aşmamak kaydıyla günde üç saati geçemez. Resmi tatil günlerinde telafi çalışması yapılamaz. 7226 sayılı Kanunun 43. maddesinde (*) bu fıkrada geçen “iki” ibaresi “dört” olarak değiştirilmiştir.

4857 sayılı kanuna tabi çalışanlar kimlerdir?

Bu Kanun, 4 üncü maddedeki istisnalar hariç bütün işyerleri ile bu işyerlerinin işverenleri, işveren vekilleri ve çalışanları hakkında, faaliyet konularına bakılmaksızın uygulanır. İşyerleri, işverenler, işveren vekilleri ve çalışanlar, 3 üncü maddedeki bildirim tarihine bakılmaksızın bu Kanun hükümlerine tabidir.

4857 sayılı iş kanununa göre fesih türleri nelerdir?

(A) İŞ SÖZLEŞMELERİNİN FESHİNE İLİŞKİN GENEL BİLGİLER Sürekli iş sözleşmelerinin feshi iki şekilde gerçekleşebilir: (i) bildirimli fesih ve (ii) haklı nedenle bildirimsiz fesih.

İş kanunun 63 maddesi nedir?

Tarafların anlaşmasıyla işyerlerinde normal haftalık çalışma süresi, günde on bir saati aşmamak kaydıyla haftanın çalışma günlerine farklı şekilde dağıtılabilir. Bu durumda işçinin ortalama haftalık çalışma saati, iki aylık süre içinde normal haftalık çalışma saatini aşamaz.

Bir işçi 45 saatten fazla çalışırsa ne olur?

Fazla mesai Haftalık ortalama çalışma süresinin 45 saat veya daha az olarak belirlendiği iş sözleşmelerinde, işçiye çalıştığı her saat için normal ücretinin yüzde 50 fazlası oranında ücret ödenir.

4857 sayılı İş Kanunu 69 madde nedir?

Madde metni: İşçilerin gece çalışması yedi buçuk saati geçemez. (Ek cümle: -6645/37 md.) Ancak, turizm, özel güvenlik ve sağlık hizmetlerinin yürütülmesine ilişkin işlerde, işçinin yazılı onayı alınmak kaydıyla, gece saatlerinde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılması gerekebilir.

4857 sayılı İş Kanunu 68 maddesi nedir?

Madde metni (c) Yedi buçuk saatten fazla süren çalışmalarda bir saatlik ara verilir. Bu dinlenme süreleri asgari düzeyde olup sürekli olarak verilir. Ancak, iklim, mevsim, söz konusu yerin gelenekleri ve işin niteliği dikkate alınarak sözleşme ile bu süreler geçici olarak kullanılabilir.

4857 sayılı iş kanununun 74. maddesi nedir?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesinin 1. fıkrasına göre, kadın işçilerin doğumdan önce sekiz hafta ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılmaması önem arz etmektedir. Çoğul gebeliklerde doğumdan önceki süre iki hafta uzatılmaktadır.

4857 sayılı kanun kapsamı dışında olanlar kimlerdir?

Buna göre pilot, hostes, makinist ve telsiz operatörü gibi uçuş personeli İş Kanunu kapsamı dışında tutulmuştur.

Görev değişikliğini kabul etmeyen işçi ne yapmalıdır?

Görev değişikliğini kabul etmezseniz, görev değişikliği bildirimine 6 iş günü içinde yazılı olarak yanıt vermeli ve görevi kabul etmediğinizi belirtmelisiniz. Bu durumda kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz. 2. Her görev değişikliğinin temel bir değişiklik olmayacağını hatırlamak önemlidir.

4857 sayılı İş Kanunu 65 maddesi nedir?

Kanunun 65. maddesi kısa çalışma ve kısa çalışma ödeneği getirmiş, ayrıca ücretsiz izin statüsünü düzenlemiştir. Bu, işverenlerin çalışanlara ücretsiz izin vermesini yasal hale getirir.

İşten ayrılmak için haklı sebepler nelerdir?

İş Kanunu’nun 25. maddesi işveren tarafından feshin haklı nedenlere dayandırılmasını üç başlık altında düzenlemiştir: Bunlar; sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller vb. ve zorlayıcı sebeplerdir.

İşçi hangi hallerde haklı fesih yapabilir?

Çalışanın iş sözleşmesini hukuka uygun olarak feshedebileceği haller İş Kanunumuzun 24. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre çalışan; haklı sebeplerle, sağlık sebepleriyle, ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması hâlinde ve nihayet zorlayıcı sebeplerle iş sözleşmesini feshedebilir.

Hangi hallerde işçi tazminatsız işten çıkartılır?

İşçi; İşçi, işverene karşı onur ve haysiyetini zedeleyecek asılsız suçlamalarda bulunur; İşçi, başka bir işçiyi cinsel taciz eder; İşverene, ailesine veya başka bir işçiye tacizde bulunur. İşçi, sarhoş veya uyuşturucu etkisi altında gelir ve bu maddeleri tüketir. 5 Ekim 2023

4857 sayılı iş kanununa göre haftalık çalışma süresi en çok kaç saattir?

4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Normal haftalık çalışma süresi Madde 4 – Genel olarak haftalık en çok çalışma süresi 45 saattir. Aksi kararlaştırılmadıkça bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit olarak uygulanır.

4857 sayılı iş kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmalara ne denir?

Fazla mesai, İş Kanunu’nda belirtilen koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmadır.

4857 sayılı İş Kanunu aşağıdakilerden hangisine yöneliktir?

Bu Kanunun amacı, işverenler ile iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin, çalışma şartları ve çalışma ortamına ilişkin hak ve yükümlülüklerini düzenlemektir.

Haftalık 45 saat çalışma süresi nasıl hesaplanır?

45 saatlik çalışma haftası iş günlerine eşit olarak bölünürse çalışanın günlük çalışma süresi 7,5 saat olur. 26 iş günü ve 4 gün haftalık izin üzerinden hesaplanır. 4 gün haftalık izin ve günde 7 gün.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir